Een bouwvergunning aanvragen: handige hulp!

In Nederland neemt het aantal aanvragen voor bouwvergunningen, sinds 2010 bekend onder de naam omgevingsvergunningen, de afgelopen tijd flink toe. Een van de oorzaken hiervan is het feit dat geld op je bank zetten qua spaarrente eigenlijk niet oplevert. Investeren in cryptomunten, aandelen of obligaties vinden veel mensen te risicovol. Een goed alternatief om je kapitaal te laten renderen, is dan ook om je woning of bedrijfspand te verbouwen. Een uitbouw of renovatie leidt namelijk tot een aantrekkelijke waardevermeerdering van je vastgoed. Maar hiervoor is wel een omgevingsvergunning ofwel bouwvergunning nodig. Maar hoe werkt een bouwvergunning aanvragen precies? Bij welke instantie moet je hiervoor aankloppen en wat moet je doen om een omgevingsvergunning te krijgen?

Aanvraag indienen bij je gemeente

De eerste stap in het aanvraagproces van een vergunning, is de gemeente benaderen. Een bouwvergunning aanvragen doe je online via het zogeheten Omgevingsloket van de gemeente waar het pand of de woning gevestigd is. Let op: kies je voor een verbouwing door een bouwbedrijf, architect of een (onder)aannemer? Dan vraagt deze in principe voor jou de benodigde vergunning aan en hoef je dit dus niet zelf te doen. Nadat de gemeente de aanvraag ontvangen heeft, controleren specialisten of de aanvraag aan allerlei eisen en richtlijnen voldoet. Zo wordt beoordeeld of de verbouwings- cq. renovatieplannen passen bij het gemeentelijke bestemmingsplan en of aan de milieu-eisen kan worden voldaan. Ook worden beleidsbepalingen als de Welstandsnota en de veiligheidseisen en verordeningen uit het Bouwbesluit van de gemeente meegenomen in de beoordeling van de vergunningaanvraag.

Informeer vooraf de buren

Verstandig is om, las je een bouwvergunning aanvragen gaat, ook de buren en omwonenden te informeren over de plannen die je hebt. Dit is niet alleen een kwestie van fatsoen, maar ook verstandig vanuit preventief oogpunt. Als je een omgevingsvergunning hebt, zullen de buren geen bezwaar meer kunnen maken en kun je gaan (ver)bouwen. De belangrijkste redenen om, ook al heb je een vergunning gekregen, de buren toch te informeren, is om de goede sfeer te behouden. Als er iets is dat je niet kunt gebruiken bij een verbouwing, is de combinatie tussen een mooi nieuw huis en trammelant met de omgeving.

Afwijken van het bestemmingsplan

Soms kan het voorkomend dat een bouwplan van een particulier of bedrijf afwijkt van het gemeentelijke bestemmingsplan. De indiening van een vergunningaanvraag is dan ook mogelijk, maar wordt in die situaties behandeld als een speciaal, uitzonderlijk verzoek. De vergunningprocedure, die minstens zes tot negen weken duurt, kan hierdoor uitlopen. Gelukkig komt het geregeld voor dat, met goede argumenten van jouw kant, de gemeente bereid is om van van het bestemmingsplan af te wijken.Bij WDAdvising BV geeft men u graag raad over de aanvraag van een bouwvergunning.


Delen