Met een bouwvergunning indienen voorkomt u juridische ongemakken.

Een bouwvergunning indienen is niet meer dan vragen om officiële goedkeuring van de lokale overheidsinstantie waarmee u of uw aannemer een bouw- of verbouwingsproject aan uw eigendom kunt laten uitvoeren. Het is bedoeld ervoor te zorgen dat er op juiste manier aan voldaan wordt door het oprecht naleven van de regelgeving. Er wordt gekeken naar het plan van het project of het binnen de normen blijft betreffende grondgebruik, constructie en grensoverschrijding.

Het handhaven van criteria zijn bedoeld om de waarborg van de huidige en aanstaande eigenaren en gebruikers te garanderen en tevens om de instandhouding van het bestemmingsplan en de aanpak van landgebruik te waarborgen. Bouwvergunningen zorgen ervoor dat de gemeente alle gang van zaken in de woongemeenschap registreert om de betrokkenen hiervan, als zowel de aanvrager of de omwonenden als geheel te beschermen.

Wanneer moet je een bouwvergunning indienen?

Niet alle woningbouw- en renovatieprojecten hebben een bouwvergunning nodig. Bij de meest voorkomende zaken kunnen simpele reparatie en vervangingen uitgevoerd worden, door professionele aannemers of door handige doe-het-zelf huiseigenaren, zonder dat daar een vergunning aan te pas komt. Doch, een project waar grote veranderingen aan de compositie van uw huis of aan de vorm van aanpak met zich meebrengt, zult u gewoonlijk een vergunning moeten aanvragen bij de plaatselijke gemeente.

Laat u het werk uitvoeren door een gerenommeerde ingehuurde aannemer, dan zal hij meestal het vergunningsproces voor u uit handen nemen. Houdt daarbij wel rekening mee dat dit extra kosten kunnen opleveren. Bent u van plan om het zelf te willen uitvoeren, houdt er dan rekening mee dat sommige werken alleen maar door gespecificeerde bedrijven uitgevoerd mogen worden. Daarmee doelend op bijvoorbeeld het aanleggen van gas en elektra. De benodigde vergunningen kunnen sterk per streek variëren, de enige manier om daarachter te komen is om uw plaatselijke kantoor te contacteren en het werk voor te leggen wat u wilt. Vraag advies bij een expert als WDAdvising BV.

Moet u voor alles een bouwvergunning indienen?

Nee, er zijn sommige gevallen waarin vergunningvrij kan worden gebouwd. Over het algemeen hoeft u geen bouwvergunning in te dienen voor:

1. Een simpele reconstructie aan de achterzijde van uw woning of het plaatsen van een dakkapel of overkapping.

2. Een scheidingswand plaatsen te midden van balkons of dakterrassen.

3. Het plaatsen van zonnepanelen en antennes.

Mocht de aannemer of architect de bouwvergunning indienen, blijft u zelf wel verantwoordelijk voor alle aangelegenheden betreffende de aanvraag en de uitvoering zelf. De gemeente zal het bouwbestek onderzoeken op:

1. Bestemmingsplan.

2. Voldoet het aan de welstandscriteria?

3. Voldoet het aan het stedenbouwkundig reglement van de gemeentelijke bouwverordening?

4. Voldoet het aan de veiligheidseisen van het bouwbesluit?

5. Voldoent het aan alle voorschriften van het bouwbesluit?

Voor bouwen of verbouwen in welke vorm dan ook geldt een bouwreglement voor kwaliteit, milieu en volksgezondheid waar u zich aan zult moeten houden. Houdt u zich ook altijd aan het bouwbesluit, ook als u zonder vergunning te werk gaat!


Delen