Administratie en boekhouding: administratie voor MKB

Midden en Klein Bedrijven (MKB) hebben vaak niet zo veel personeel in dienst. Zij hebben dus geen volledige administratieve afdeling, omdat hier simpelweg niet voldoende werk voor is en een grote kostenpost is. Daarom besteden dit soort bedrijven hun administratie vaak (voor een deel) uit.


Wat doet een accountant

Omdat de meeste kleine ondernemers geen administratief personeel in dienst hebben en omdat ze hier vaak zelf geen verstand van hebben, huren zij vaak een accountant in om de administratie voor hen te verwerken. Het is belangrijk dat dit op de juiste manier gebeurt, zodat u later geen problemen met de belastingdienst krijgt. U kunt met uw accountant afspraken maken over de werkzaamheden die zij voor u moeten uitvoeren en welke werkzaamheden u zelf doet. U kunt er ook voor kiezen om hen echt alles te laten doen, maar hoe meer zij voor u doen, hoe hoger het tarief is uiteraard. Als u voor de laatste optie kiest hoeft u alleen maar uw papieren in te leveren bij de accountant en zij verzorgen verder echt alles: zij factureren aan uw klanten, doen kwartaalaangiftes (BTW aangifte), ze maken de jaarrekening op, etc. etc. U heeft op deze manier geen omkijken naar uw administratie.

 

Voordelen van een accountant

Als een accountant de administratie voor een MKB doet, dan bent u (als ondernemer) er zeker van dat het op een juiste manier gebeurt. Tevens hoeft u geen dure software en personeel hiervoor in te huren of aan te nemen. En uiteraard kunt u zich op deze manier volledig op uw eigen werkzaamheden richten.


Kosten

Als een accountant de administratie voor MKB doet, hoeft dit niet duur te zijn. Veel mensen denken vaak dat dit erg veel geld kost en dat het veel voordeliger is om het zelf te doen. Dit is echter niet het geval. Als uw bedrijf het zelf doet, dan moet u software aanschaffen en die is vaak duur, deze moet u regelmatig updaten. Ook moet er geschoold personeel aangenomen worden, ook dit is een grote kostenpost. Als u het zelf wilt gaan doen, dan kost u dit veel tijd. U loopt dan tijd mis, die u anders aan het ondernemen zou kunnen besteden. Er komt dus minder geld bij u binnen. Tevens loopt u het risico om fouten te maken, omdat u simpelweg niet van alle regeltjes op de hoogte bent. Een accountant weet precies wat wel en niet mag. Dit zal voor u het meeste geld opleveren. Simpele werkzaamheden, zoals factureren kunt u natuurlijk makkelijk zelf doen. Als u dat zelf doet, blijven de kosten voor de accountant lager. Het is dus verstandig om de simpele werkzaamheden zelf te doen en de complexere werkzaamheden aan de expert over te laten. Veel succes met uw onderneming!


Delen